7 tips voor een meer klimaatvriendelijke tuin

Een tuin hebben is een voorrecht. Dus wil je er maximaal van genieten. Dat is duidelijk. Minder duidelijk is vaak nog hoe je met je tuin de natuur een handje kunt helpen. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker met extreem weer te maken. Plensbuien, hittegolven en extreme droogte … Meh. Geen goed nieuws. Gelukkig hoeft het klimaatproof maken van je tuin helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Met deze 7 tips kan ook jouw tuin beter met verandering omgaan en jij er nog meer van genieten.
klimaatvriendelijke tuin

1. Tegeltjes wippen

Wel eens in hartje zomer op je blote voeten over de tegels in je tuin gelopen? Die dingen worden loeiheet inderdaad. En ook als de zon al een tijdje weg is blijft de warmte er nog een hele tijd in zitten. Het is geen hogere wiskunde dus dat een tuin met veel tegels in de zomer veel heter wordt en blijft dan een groene tuin. Heb je een tuin met veel tegels? Wip er dan zoveel als kan en ruil het in voor beplanting of gras. Bijkomend voordeel is dat ook bij plensbuien er minder water blijft liggen. Groen absorbeert beter dan steen.

2. Regenwater opvangen

We hebben steeds vaker te maken met lange perioden van droogte in de zomer. Daartegenover staan enorme plensbuien in de herfst en winter. Er valt door het jaar heen voldoende water uit de lucht. Door regentonnen te kopen en die aan te sluiten met vulautomaten op de regenpijpen van je huis kun je in de zomer je tuin sproeien met gratis water. Waar bovendien geen energie voor is verbruikt om dit drinkbaar te maken. Een regenton verdient zichzelf dus nog terug ook.

3. Unleash je inner boer

Je eigen voedsel kweken in de tuin is niet alleen leuk en lekker maar ook positief voor het klimaat. Als we lokaal meer voedsel gaan produceren (onder andere in onze eigen tuinen) zijn er minder kilometers transport nodig om ons voedsel van productie naar consumptie te brengen. Sperziebonen die worden ingevlogen uit Afrika kun je ook gewoon kweken in je achtertuin. Smaakt nog een stuk beter ook uit een rijke bodem die niet is platgespoten met pesticiden en andere giffen.

4. Gebruik poreuze bestrating

Voor de delen van je tuin waar je toch bestrating nodig hebt is er een beter alternatief dan de traditionele stoeptegel. Poreuze alternatieven. Denk aan grind of houtsnippers. Bestrating waar je prima overheen kan lopen zonder kluiten bagger mee naar binnen te nemen. En waar water makkelijker de grond in kan zakken. Zo kan regenwater makkelijker de grond in zakken. Tijdens hoosbuien loopt er zo minder water het riool in. En tijdens hittegolven en droogte profiteert je tuin van een hogere grondwaterstand.

5. Composteren kun je leren

Eigen compost maken is een no-brainertje. Je groene container blijft leger en (doorgaans) een stuk prettiger ruiken. Je portemonnee beter gevuld doordat je minder vaak potgrond en/of mest hoeft te kopen. Je koopt een compostbak en kunt gelijk beginnen met recyclen van organisch afval zoals snijresten van groenten, maaisel en bladeren. De natuur doet de rest. Na een tijdje is je compost klaar en kun je er bijvoorbeeld je moestuin mee aanvullen. Zo blijft je grond rijk en goed vruchtbaar.

6. Mulchen maar!

De natuur zoveel mogelijk zijn gang laten gaan. Goed voor de natuur. Goed voor je vrije tijd. Als de bladeren van de bomen vallen zijn we geneigd om die allemaal op te vegen. Doodzonde. Want al dat organisch materiaal zit nog bombol energie die je bodem prima kan gebruiken. Beter laat je het dus liggen en vanzelf vergaan. Of je mulcht het met een mulchmachine. Je bodemleven blij. Een betere bodemstructuur dat beter vocht vasthoudt. Minder onkruid. Wordt je blij van toch?

7. De natuurlijke airco

Tegels en bestrating worden warm in de zon. Beplanting verkoelt. De mooiste airco die er bestaat. En nog gratis ook. Een gelaagde beplanting van bomen, struiken en vaste planten zorgt voor een microklimaat in je tuin. Daardoor blijft jouw tuin zo een paar graden koeler dan die van de buren (eat that!). Je woning blijft zo ook een paar graden koeler in de zomer. Een schaduwdoek of parasol kunnen helpen de laatste straaltjes zon buiten de deur te houden. En je gelaagde beplanting houdt je woning in de winter weer warmer. Scheelt een hoop energie.

Aan de slag

Ja? Overtuigd om aan de slag te gaan? Met een meer klimaatvriendelijke tuin wint iedereen. Je portemonnee, de natuur en je comfort.

join de beweging die
groener online winkelt

nog even geduld

Naturefund is nog niet beschikbaar voor Safari. Laat je emailadres achter en we pingen je als het zover is.